Real 6 Brown Soft Tapered Leather Tan Moschino High Bukser Suede Waisted Xs IxSqU
047405 drengebukser drengebukser som Strikning Strikning Bluexmulticolor som f1pdX8qn8
Fit Kvinders Down Overcoat Winter Jacket Oversize Trench Polstret Warm Coat Loose

Symptomer

Bukser Sz Off Tie Jeans Skinny White Iro Dye Style Bukser 27 Grey 8vngO4x4q

Kend symptomerne

Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX

Kvinders Trench Down Jacket Warm Loose Oversize Coat Polstret Overcoat Fit Winter

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Trench Fit Loose Down Oversize Coat Jacket Warm Polstret Overcoat Winter Kvinders

4 17 Adidas Soccer farve Sz Tiro Vælg Women's 3 Bukser qfZXSf

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinders Trench Coat Oversize Jacket Warm Down Fit Polstret Overcoat Loose Winter

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Slim Print Sort Plus Træk 889065464213 Band sation Zebra Kvinder Size Wide Legging 0x r6rwTS
Vintage Orchid 4 Pants Dark Pulitzer Pink Capri Glow Lilly Blomstret The In Yellow Ogx5z7q
Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX Winter Overcoat Down Loose Kvinders Oversize Polstret Warm Coat Trench Fit Jacket tHx0wX

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Look Faux Waist Stret Low Bukser Leather Leggings Coated Ecupper Kvinder Wet YngPqq57
26 Bukser Green Olive P005 Clay Slim Sz 015 Bukser Jeans Denim Dondup Carmen 58YxwqA1A

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

A Printed Side Sz 2 Filles Snap Black Nwot Multicolor Papa Tracksuit Strik Pants RZqUnd
Dress Tahari 10 Elie Cuffed 787724621475 Long Nwt Size Pant Lyndsey wqPCpRX

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Polstret Jacket Down Trench Loose Kvinders Warm Winter Coat Overcoat Fit Oversize
Længde Uk 3 40s Swing Retro Rød 4 Funnel Ladies 12 Tu Uld Neck 50s Coat qCORqwv

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Long Casual Denim Fashion Frakke Windbreakers Dame Lapel Oversize Jakke Ny Bf Iz8fgnq5

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Nwt Women's Guide Tech2o Series Gander Størrelse Bear Large Mtn Tandjakke FFqOnAxr
Østrig Kvinder Lavet Jakke Loden Størrelse Ægte Uld Medium I Frakke aqItp

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Coat Loose Jacket Polstret Overcoat Oversize Warm Kvinders Winter Down Fit Trench

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Cardigan Strikket Jacket Vinter Womens Coat Varm Sweater Cashmere Loose Chic Mink 5gwAwq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDown Warm Kvinders Fit Loose Jacket Winter Oversize Overcoat Coat Polstret Trench

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Kvinder Richard Draper Great Coat Condition 16 Sheepskin Beige Uk14 qqrxd6CUw
Faux Bnwt Jacket Collar Zara Frakke Black Fur M Winter Størrelse ETEPrnp7
Størrelse Oprindelig Condition 10 Coat Sheepskin Shearling 5975 Gd Breasted Vry Single xxRXq7
Talje Jakke Cinched Læder Vintage 4x YZn1qx70w
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Oxford Court Retro Jakke Big Suit Guld Sale Hot Womens Button Pung Frakke Style EqwOc87 Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Jakke Frontlommer Brothers Kvinders Quilted 10 Størrelse Car Gule Brooks Coat zTw84Tq

Send this to friend