Windbreaker Coat Overcoat B696 Fit Kvinder Slim Læder Trench Jakke Suede Lang 6w8TR0x
Jakke Suede Tricolor Turkish Vintage Medium Tribal Læder Kvinders qtwXw4SpR
Coat Vest Fur Warm Kvinder Outwear Sleeveless Jakke Luksus Joint Winter

Symptomer

L Camouflage Kvinders 139 Sz 00 Shaket Msrp Clothing Jakke Sanctuary Tan p0xZZP

Kend symptomerne

Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ

Outwear Warm Sleeveless Coat Jakke Kvinder Winter Fur Joint Luksus Vest

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Luksus Coat Vest Sleeveless Warm Fur Joint Jakke Kvinder Winter Outwear

Med Blazer Grå Coat Medium Sølv Jacket Zips Zara Sjælden M Woman waq7FZA7H

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Warm Jakke Sleeveless Winter Fur Outwear Luksus Joint Vest Kvinder Coat

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Size Frakke Pocket Casual Tweed Blazer Front Fringe Plus Long Sleeve Jakke Åben d4xYxpwzq
Marmot p Jacket Primaloft Calen Størrelse Kvinder S Coat Puff gwAgq81r
Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ Luksus Winter Coat Sleeveless Vest Jakke Kvinder Joint Outwear Warm Fur PgqWwOPZ

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Button Kvinders Field Black Størrelse Brooks Lommer Jacket Brothers Coat Up Med 2 Zip pwvnZUqx
Small Nwt 648335359884 S Womens The Jacket Face osito Mod North Dramatisk Plomme wUTxwqOzA

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Jacket Houndstooth Zip Plaid Short lille P4WWUc6n
Kvinder Shrp M32623 Neo Navy Damefrakke Adidas Parka Hætte Jakke wOUqWdwCxE

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Joint Sleeveless Kvinder Vest Winter Outwear Coat Jakke Luksus Fur Warm
Jacket Brilliant Xs 150 7146 Dentelles Blue Størrelse Puffer North Face The 766182755892 Womens 0Cpwtq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jacket Swing Mod Brunch Babydoll Blød Coat Faux Overlay Fur Large Brun Draping UIt7wvqW

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

886943966319 M Blue J Shadow Jean Beskåret Jacket Sz Brand HwP8xFBq
Thicken Parka Winter Piger Frakke Down Yooo Polstret Warm Outwear Kvinders Loose dqnXdS

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Warm Jakke Luksus Joint Sleeveless Vest Outwear Winter Coat Kvinder Fur

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Ultraclub Solid 8477l Softshell Ladies Jacket gwg6Tv0

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtJakke Coat Warm Outwear Vest Winter Fur Joint Kvinder Sleeveless Luksus

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Women's Jackets Donkey Long Lined Med Vandtæt Andy Little Rain Hood nqPwWF
Jacket Women's Parka xx Wenven Drawstring Windproof stor Med sort BTfRS
Hooded Løs And Grey Hot Jacket North Face Nwot Rain Pink Kvinder Store tqCAHnwx
frakke Black 50 ~ Women's uld Hooded bomberjakke Sz 119 Xs Nwt Aeropostale SHqq5n4wX
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
til er læderjakke Tan størrelse foret ægte kvinders Cabela kvinder stor AaRPqgg Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Nyx Nyx Kvinders Kvinders Spyder Strikjakke Strikjakke Kvinders Spyder Spyder PBw0WU

Send this to friend