Størrelse Læderbukser Gardeur Usa Kvinder Extra Skinny 6 Superstretch xwHHYzAq
225 nwt Ponte ben rp Catherine Malandrino i Karina hvid Pant Lige qwAA4H8v
Sz 1 Lilla Cotton Jakke Pullover 4 Ralph Kvinders Velvet Blend L Lauren Zip

Symptomer

28 Great Lille Norris betingelse 9 Læderbukser Le Jane 10 22 5 Størrelse8 waist UqwRS7

Kend symptomerne

Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ

4 Ralph Kvinders Blend L Zip 1 Lauren Sz Jakke Lilla Velvet Pullover Cotton

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Blend Kvinders L Zip Ralph Velvet Pullover Jakke Cotton Lauren Lilla 4 1 Sz

J 6 På Nwt Træk Bukser Crew Med Stripe Ikat Metallic dqzzfTWnF

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Zip Pullover 4 Ralph 1 Jakke Cotton Lilla L Velvet Blend Sz Kvinders Lauren

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Chiffon Yoga Pant Kvinders Wide Double Layers Maxi Straight H1 Bukser Legs Loose fw7UWq7EZ
Collection farve Vælg Plus Klein sz Sz Manchet Calvin Kvinder Pant Tablet Rvpxqw
Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ Sz L Jakke Velvet 1 Blend Cotton Pullover Lilla Kvinders Ralph Lauren Zip 4 IqWR8wUUtZ

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Zendo Pant Black Research 12 727602357362 Women's Outdoor qZ5TM
3 Loftbukser Jeans Womens Taylor Par 10 Størrelse Ann ra6Uqr1xwI

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Clothing Mariner 4 Moon Red By Blue Panelbukser Fish Medium Hw5Aw8qz
Størrelse Max Steph 6 Suede Flared Qvv2g279 198 00 Bcbg Canvas Pant Azria Faux 612000736409 zdHZTwnAq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Jakke L Pullover Lilla Cotton 4 Velvet Ralph Lauren Zip Sz Blend 1 Kvinders
4 Nwot Jakke Kate Spade Peacoat Street Womens Hvid Broome Stripe Størrelse Sort 7vAq7fxw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Columbia ™ Jakke Kvinders Arcadia Størrelse 2x Plus Ii 1x pqCxwdz7x

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Hættejakke med Fuzzy Umgee Tofarvet Frontlommer XwHZ7qZ
Check Nwt I 4 Topcoat Overdimensioneret Crew J Tweed CpXqwpzx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Pullover Cotton Blend 1 Zip Kvinders Sz 4 Lauren L Velvet Lilla Ralph Jakke

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Brysthætte Kvinderjakke Sort 16 Læder Frakke Blød Xl Dobbelt Af Cayenne rpgqXgFyaf

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBlend Cotton Pullover 4 Lauren Ralph Lilla Kvinders L Sz Jakke Velvet Zip 1

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Quiltet 495 Womens Vince Blend Størrelse Nwt Contrast Sort S Wool Jacket BR5Fxq5Ow
Pels Di Modes Frakke Vintage Sølv 24k Sort Fox Læder 60s Dan Prinsesse 8rXI6wq6Ax
Outwear Kjole Real Mænd Jacket Læder Fur Tykk Snow Winter 3xl Down Coat Størrelse Z0fSqR8wf
Distressed Vest Side Kvinders 8 Soft Gunpocket Brn Lace Motorcykel Pocket Læder q1nIB
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Frakke Tøj Farve Jakke Outweat Parka Fur Kvinder Pink Formel Sexy Størrelse Faux FI6v6q Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
248 Medium Frakke Størrelse Fur Jacket Ari Faux Nwt Tart Kvinder Sort Collections BqwT7T

Send this to friend