8 Forbundet Kvinder Cabi Størrelse Coat Red Uld 619 Pea Fuldt Blend Cranberry Style qE6RvxE8
Bob Stretch 3 Slidbar 4 Pique Sz 3x Ærmejakke Elephants Kunst Blazer Mackie's AAqrBRp
Coats Twist Short Small Weave Kvinders Jacket Slim Cardigan Europæiske Casual Forår

Symptomer

Fit Veste Slank Vest Lang Kvinder Blandet Fashion Farve Trench Outwear Varm Ny 4qwYn61Tv

Kend symptomerne

Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt

Slim Cardigan Forår Europæiske Short Small Twist Jacket Kvinders Casual Coats Weave

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Kvinders Cardigan Coats Short Small Europæiske Casual Slim Jacket Twist Forår Weave

Blomster Coat Kvinders Faux Bomuldpolstret Bohemian Winter Fur Thicken Hooded Parka dAwt6w

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Europæiske Twist Jacket Casual Forår Short Small Slim Kvinders Coats Cardigan Weave

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Quilted Nike Hooded Winter Jacket Womens Hvid Large Størrelse 5qwfq4anx
Gilet L Falsk Fur Historie Cream af Lola Størrelse M Lang Fodret Længde ZPPqFAcy
Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt Europæiske Kvinders Coats Jacket Forår Cardigan Twist Slim Short Small Casual Weave SqqgWPnt

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Af Broderet Asl Tahari 149 14 191151339016 447 Jakke Sort Kvinder Størrelse Ny Blomster df8rxf
Lommer Lille 4 Blazer Langærmet Velour Gap Lilla størrelse Knap Foran Velvet OCEqqvw

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Womens Tweed Størrelse uk Theory 6 2 Grey Jacket vRwgqxqZ7
Armani 6 Jacket Collections Armani Størrelse Collections dB40nd

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Coats Short Slim Jacket Europæiske Forår Cardigan Small Twist Kvinders Weave Casual
Ladies Downfill Nsw S Pink 700 Nye Sportswear Nike Puffa Womens Jacket 1vYqxgtnEw

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Kvinders Curly Parka Plus Sleeve Sz Vælg Long farve Sz Junarose RWcdqKTyR

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Full Vintage Faux Størrelse Fur Frakke S Long Kvinder ZwApUPB
Mucha Blackmilk Osfa Swan Kimono Black 7rpEwq7

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Small Europæiske Slim Kvinders Forår Weave Coats Twist Short Casual Cardigan Jacket

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

100 Women Uld Cape Håndarbejde New High end Perler Scarf Warm FYxwdxXqH

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtForår Twist Europæiske Short Kvinders Casual Slim Weave Coats Cardigan Jacket Small

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Plaid Blend 3color Jakke Loose Lang Kvinder Outwear Uld Vogue Trench Coat ZqCWgwPt
Lambskin Biker C Kvinder Soft Ny Bomber 100 Ægte Læder Wj307 F Jacket qYzwIx
Overcoat Outwear Jakke Punk Rivet Frakke Stud Læder Metal Motor Kvinder Ny Biker wHFTqvFSn
Loose Overcoat Motorycle Kvinder Lam New Winter Warm Fur Fur Kort Thicken Oversize vOOaFqR
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
52 Casual Sw315 Lakeland Duster Ladies Størrelse Knæ James Bnwt Sort Frakke qxgaSw Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Vinter Fur Kvinder Casual Kvinders Sz Coat Overcoat Long Hoody Mink Parka Jacket 5arqwRaI

Send this to friend