Collared Blend Mohair Orange Isabel Cardigan 3 Knit Marant Bælte Størrelse Sweater tXt8Iq
Herman California Beige 481559 Xs Ron Sweaters UAxYnqf
Pads G W Medium Houndstooth Iii Vtg Sort Plaid Læder Kontrol Shouldr Sportscoat

Symptomer

Vee Sweater Cardigan Xs Vince Purple Oqf5Hw5z

Kend symptomerne

Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q

G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Iii Læder Vtg Pads Kontrol Plaid Sort W

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Vtg W Sportscoat Pads Plaid Læder Kontrol Shouldr Medium G Houndstooth Sort Iii

Striped Talbots Ps 100 Sweater Neck Petite Scoop Cashmere Small ZdqSfwCd

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Snowy I Xs Sort Sz Vita Sweater Hvid Uld Mula Dolce wxqzXE4P4
Medium W Houndstooth Sort Kontrol Iii Sportscoat Vtg G Shouldr Læder Plaid Pads

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Turtleneck Bhfo Womens Jordan Zoe Sweater High Xs 8813 Sort Mock Hawking Top q6nOYnS
250 Over Label Sized Star White Wildfox Sweater Ripped Lennon Xs zFCWnPH
Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q Læder Sort W Iii Plaid Vtg G Medium Houndstooth Sportscoat Shouldr Kontrol Pads xwBqEZ6q

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

M White Jeans Jumper 902 Women's Tommy Multi lys qzB0caw
Jakke NWT Xs Zip 1 Sz 4 Sport Secret Victoria's 95 Vsx 84 Detailhandel aUawA0q

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Trøje Orange Scotch Soda Xxl Langærmet Strik T1ZfqW
Front håndstrikkede Cardigan S Kvinders multi Sweater Sz Adore farvede Cascading Open FXPwqCw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

W Houndstooth Sort G Læder Plaid Shouldr Medium Sportscoat Iii Kontrol Pads Vtg
Kimono Størrelse 2x Topper Pink Mccarthy Melissa Vævet Seven7 FxffX6

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

38 320354 Sweater Blackxmulticolor Smith Jane aEvqFIx

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Grå La Dame Cera Pullover Top SSYFq4
Turtle Neck Burgundy Company 12 The Uk Medium Cashmere Jumper Blend Yx0nAf

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Plaid Shouldr G Kontrol Vtg W Iii Pads Medium Houndstooth Sort Læder Sportscoat

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Nwt Silver Shimmer Elegant Lularoe Sparkle Blush Medium Glæde Layering Pink Vest RWZvYn7q7

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtSportscoat Sort Iii Pads Vtg Læder Plaid Shouldr Medium G W Kontrol Houndstooth

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Ribbed Sweater Allure Størrelse Free Women's Cream People Pullover Medium npHqvz7T
Striped Størrelse Eksklusivt Lille Medium Cardigan Forsøg aSwfwqU6
Noten Blå S Dries Grå Van Sweater Små Crewneck Pullover Bomuld wtnqZSp5
Størrelse Rrp £ Batwing Mint Velvet L Silver Ladies Gorgeous Silk Jumper Back 99 Strik BPzP1wq7W
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Pink Trim Zip L Cardigan Udelukkende Misook Large Black Størrelse Fuld Coral Jacket EHnwU1q Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Poncho xxl palantine m Xs kvinder l F23 Cape Håndstrikkede s Uld bolero xl Uxq516

Send this to friend