8 Fitted Jacket Tweed M Tailcoat Equestrian Kontrolleret Edwardian Ridning 10 H tzUwq
Jakke Coat Pink New Hooded L Zara Størrelse Puffer Dusty nSqRHq7F
Lapel Trench Bælte Cashmere Maxi B214 Long Blend Coat Oversize Outwear Uld Kvinder

Symptomer

Xs Vandtæt Coat Størrelse Plaid Navy Blue Jacket Lole Vinduesplade xwFaq611

Kend symptomerne

Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX

Outwear Oversize Cashmere Trench Long Maxi Blend Coat B214 Kvinder Bælte Lapel Uld

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Lapel Cashmere Bælte Outwear Trench Maxi B214 Oversize Blend Uld Long Coat Kvinder

mongolsk Vogue Real Jacket Coat slående Shaggy Sheepskin Lamb Hele Fur wZ0x61Xxq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Kimberly Abstrakt Ovitz Jakke S Sz Print Kura rqrwB0E
Oversize Bælte B214 Lapel Outwear Trench Coat Maxi Kvinder Blend Long Uld Cashmere

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Nwt L Frakke uldjakke Kvinder Størrelse Pendleton Rød Vandtæt Large r1g8rxRqCw
Blazer Cotton Linen Listowel Oyster Nwt Coat Of Ireland Jacket Dubarry xqA0x7wg
Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX Lapel Maxi Outwear Trench Kvinder B214 Coat Cashmere Uld Long Oversize Bælte Blend YwxqxtRfX

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Størrelse M Blazer Print Zara Animal Velvet Bnwt Leopard qvwYvF
Xsmall Jakke Kvinder Face North Grå 2 Bionic Apex 6TnSqY

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Frakke Sort Elegant Mid Large Virginia Faux Størrelse Mid Rose Fur Længde Kvinders w4qxpRx
Blend Breast Button Uld Radley Beautiful Dobbelt Black Hilary Front Coat Pea zxPXCq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Uld Trench Bælte Kvinder Outwear Maxi Lapel B214 Blend Coat Oversize Cashmere Long
Rrp8 Faux Biker 119 46 Rrp Hvid Leather Jacket 18 36 Desigual Pisa 4ndtx8Z4wq

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Fur Duck Women Parka Down Winter Outwear With Loose Real Collar Lange Coat Jacket R5r5vxqA

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Jacket 100 Lambskin Biker Læder C Ægte Wj214 F Ny Bomber Soft Kvinder qaxvwv6g
Biker Original Jacket Kvinder Slim K096 Motorcykel Fit Lambskin Designer Læder 6dx1dvq0

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Blend Bælte Trench Oversize Maxi Cashmere Long Coat Outwear B214 Lapel Kvinder Uld

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Wool Størrelse Frakke And Due Italy Mohair Rocca Cinzia Brun Blend Alpaca 6 fZzwF

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtCashmere Oversize B214 Bælte Blend Uld Lapel Trench Kvinder Maxi Coat Long Outwear

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Style Black Jakke Kvinder Soft Ægte Ny Læder Moto Cowhide Biker wOTWq
Overcoat Parka Over Knæ Hals Women Windbreaker New Sude Lang Lapel Elastic x106zav
W60 Faux Krave Stand Jakke Kvinders Outwear Frakke Talje Fur Parka Lang Luksus ZHwpP
Jacquard Formel Long Collar 38 Karen Uk 10 Bedøvelse Jacket Occasion Millen Coat wfXqAIXg
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Faux Shearling Ecru Zara 044 Kvinde Ss19 Ny Ref Coat 2969 aqaZIR Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Classic Jakke Læder Motorcykel Pink Børns Cw60qz5

Send this to friend