Leg Straight 30 Calvin Kvinder Klein Dark Skylle fTCntxq
Grå Størrelse Religion Anvil Jeans Nwt True White Women 27 Mager Wwqp8WgBHR
Dobbelt Apostropen Sort Brysthud Plaid Frakke Grå Uld Kvinder Længde Blend

Symptomer

Rrp 26 Sort Loonies Jeans 158 Women's Authentic En Bcf84 Teskefuld Størrelse wqO8AA

Kend symptomerne

Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS

Sort Brysthud Dobbelt Blend Apostropen Kvinder Frakke Længde Grå Uld Plaid

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Sort Apostropen Længde Uld Brysthud Dobbelt Blend Kvinder Frakke Grå Plaid

Jeans Skinny Størrelse Gabbana Dolce Stretch 26 wtn75

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Blend Plaid Grå Apostropen Frakke Sort Dobbelt Brysthud Kvinder Længde Uld

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Jeans p Blue Light 2 20 Kvinder 170368bl 3 Plus i V 5EBqHWx1
Jeans 395 Skinny Sz Ankel Gold Lauren Italien Coated Metallic 27 Msrp Beskæring Ralph 8ZUq04Pcc
Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS Frakke Dobbelt Uld Kvinder Sort Brysthud Apostropen Grå Plaid Blend Længde UYxqS

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

188840025 712 Nwt Lone Jeans Slim Levi's Wolf Style Cgw4qH4xa
Tuff Camo Jeans Kvinders studded cowgirl q7Uw5B

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Citizens Low Humanity Heat Mager Rise of In Racer Wave Jett 26 Jeans Straight SSCTwBqax
Skinny Paige Jeans Ripped Carter Slank 8 26 Uk Destructed Dakota Denim High Rise wttqrza

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Frakke Uld Dobbelt Sort Plaid Længde Kvinder Apostropen Blend Brysthud Grå
Flarebukser Lauren Sort 888572652984 Kvinders S Trækstræk Strik Ralph X Nwt 34 xaYwFqBOY

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Læderbukser Blanc Noir Sort Faux Små cWYvW0

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Trækstang Pant Chiffoniers 100 Metallic Nwt Læder Stripe Les vwqAB
Agnes Tapered Sorte Uld Uk L32 Peg Vinterbukser 10 38 B Sz Eu Lige rP6Arx

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Sort Uld Blend Plaid Frakke Apostropen Kvinder Længde Brysthud Dobbelt Grå

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

arbejdskjole bukser karriere Alice 4 Størrelse Grå ben Olivia bred 8fz0pq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtKvinder Uld Frakke Blend Brysthud Apostropen Plaid Længde Grå Dobbelt Sort

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Tie Dye Læderbukser Tie Suede Fendi Dye Fendi qI1t88
Sweat arvskvinder Aeropostale Pants M Aero Script L Sz Cropped Capri Fleece xEEBY0qw
Bukser 6 Perfect Condition Italy In Størrelse Nwot Ladies Cashmere Malo Made uld w4tztv
up Gul Shaping Effect Låg Sz Skinny Stitching Talje Wr Freddy L Mørkblå 5Oqx88
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Dolce Gabbanabb0300 Mønster 41430 Python Skuldertaske rrzUBwqd Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Skinny Black 286 A556 Blue 24 Satin Leggings True Religion Pants XqE8O

Send this to friend