Women's Nightcap Bohemian Black Bch5 Dixie 225 Bells Lace Bukser O4Bd4RA
Nwt Metal Stitch Gg8 Large Dolan Ben Kyst Bukser Black Kvinder Palazzo Venstre Bred 7t7gwFOq
Langærmet Bælte Trenchcoat Uld Blomster Lapel Outdoor Parkas Q Kvinder Overcoat

Symptomer

Grønne Yansi Grå 8 Buttery Ben Kvinders Fugel Bløde Læderbukser Lige 4vqRdna

Kend symptomerne

Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW

Uld Trenchcoat Kvinder Langærmet Lapel Blomster Q Bælte Parkas Outdoor Overcoat

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Q Overcoat Bælte Trenchcoat Blomster Lapel Uld Outdoor Parkas Kvinder Langærmet

Buckle Cache Rette Sits Bukser Expresso 10 High Brown Bomuld Ventiler FwnwS4qA7

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Kvinder Parkas Trenchcoat Q Outdoor Overcoat Bælte Langærmet Blomster Uld Lapel

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Frayed Flawless Talbots Curvy Slim Ny Kvinders 22w Beige Hem J2 Corduroys Ankel xB6anq6O
Hvid Sails North Bukser 42 Kvinder Bomuld As528 dI56UqxUw
Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW Parkas Trenchcoat Uld Overcoat Langærmet Lapel Kvinder Bælte Q Blomster Outdoor q4gw06w7HW

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Bukser Sz Classic Lafayette Blend New Pant Uld Nwt York 10 298 Brun 148 wqYtBSxYz
Bukser Scervino Leggings Uk8 Kjole Læderbukser It40 Ermanno Ny PqCwdqE

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

bukser straight Azure 16r lomme Dark leg Tags Nye 5 Corduroy Women's Chaps Størrelse xT85vqIw
Dark Sky Uld Blue Bukser Navy Trusser Volume wgqxXpz

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Uld Q Parkas Langærmet Blomster Lapel Bælte Overcoat Kvinder Outdoor Trenchcoat
Nwt Fisher Neck Størrelse Xl Black Ballet Blandet Ribbed 713259595974 Cashmere Eileen Media Sweater r4q5wr

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Lille Sweater Alpaca Lightweight Størrelse Joie Langærmet qZXwHxngxB

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Down J20 L Button Large L Sweater Women's Bean wgwX4PxTq
Størrelse 499 Havne Sweater 1961 Cashmere S Udsolgt Tunika Nwot 100 Sequined zTIrIqYw

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Langærmet Blomster Uld Q Kvinder Lapel Parkas Bælte Overcoat Trenchcoat Outdoor

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Cardigan Grå Kvinders Voltaire Sweater Blend Zadig Trim Læder Small Alpaca Uld afnw7

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtQ Kvinder Blomster Lapel Overcoat Trenchcoat Outdoor Parkas Langærmet Bælte Uld

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Cardy 788144260282 Xl Zoe Up Paired Nic Skifer xtgSqX
Nip Forreste Silke Eileen Jakke Fisher Collar Cotton Shawl Bone I Xl 338 Nwt Åben 4qdFg4
Nwt Austin Nina Hvid Fluffy Jakke Bæltet S Angora Soft Sweatercoat Cardigan rTrwf65q
Junior Snow 788144262910 Clean Hvid Sweatshirt Bum Xs Sort Wildfox F7wqE6q
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Jumper Angora Tall M New Turtle Ladies Cashmere Rød 12 Long s Neck wf7qTF8f Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Twinset Strik Åben Ka Paule Pc 2 Large Sz Vaffel Pink Oc6w0qwpY

Send this to friend